(INTERVIU) Anatol Dimitriu: „Am spus că nu vom face alianță cu PCRM și ne-am ţinut de cuvânt”
Vineri, 24 Februarie 2012 10:41
Pe parcursul ultimelor trei săptămâni am realizat interviuri cu cei trei conducători ai raionului Ialoveni, partidele cărora formează coaliţia de guvernare în Consiliul raional Ialoveni. Astăzi vă prezentăm un interviu cu reprezentantul opoziţiei din CRI – Anatol Dimitriu, preşedinte PLDM Ialoveni şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Actuala conducere a raionului acuză PLDM-ul că pune bețe în roate și că nu susține nici o inițiativă pe care o propune ea. Cum comentați aceste acuzații?
Aş vrea să văd, ce iniţiativă legislativă bună a fost din partea colegilor de alianţă şi nu a fost susţinută de PLDM? Fiţi siguri că atunci când în ordinea de zi se pun nişte întrebări ce ţin de necesitatea satelor, populaţiei din raion, noi, PLDM, niciodată nu ne abţinem şi tot timpul suntem pentru şi am votat şi vom vota. Este important ca să nu ne axăm numai pe faptul că PLDM la fiecare şedinţă iese cu câte o declaraţie. Declaraţiile le facem în baza a ceea ce se petrece în raionul Ialoveni. Dacă atât de înverşunat am luptat împotriva unui sistem comunist, este foarte important ca noi să nu-l readucem înapoi prin oferirea unor funcţii. Eu cred că a fost o mare greşeală din partea colegilor de alianţă că ei până la urmă au acceptat un joc, foarte bine regizat de câteva persoane din raion. Au vrut să mă implice şi pe mine şi echipa noastră, a PLDM-ului, dar până la urmă nu am acceptat. Erau presiuni foarte mari de sus, ca să facem acest pas – o alianţă cu comuniştii, pentru a obţine conducerea raionului. Dar acum sunt bucuros că ne-am menţinut poziţia şi nu am făcut această alianţă. Pe urmă trebuia să mergem să ne uităm în ochii oamenilor, cărora le-am promis ceva, dar am făcut alta.
Raionul Ialoveni, chiar şi pe timpul guvernării comuniste, de la 90 încoace a fost şi este unul dintre cele mai democratice raioane. Nu pot să spun că e un raion anticomunist, dar în principiu aici comuniştii acumulau cele mai puţine voturi. Atunci când peste 70% din populaţia raionului a votat pentru o schimbare şi cineva mergea cu „schimbarea până la capăt” şi pe urmă readuce comuniştii înapoi la guvernare, chiar nu mai înţeleg. Electoratul va aprecia acest pas. Până la urmă, cineva promite una în campania electorală şi apoi se întoarce cu spatele la alegător. Noi, în campania electorală, am mers toţi - şi PLDM, şi PL, şi PDM - cu nişte lozinci. Dacă e să le analizăm pe în parte - ne uităm în urmă şi vedem că una s-a promis şi la alta s-a ajuns.
Eu cred că mult mai incomod se simt în faţa oamenilor, colegii noştri de alianţă din actuala coaliţie din cadrul CRI, decât PLDM. Noi ne simţim foarte bine şi în opoziţie şi chiar dacă suntem în opoziţie ne aducem aportul pentru fiecare sat, lucrăm activ şi cu primăriile noastre şi cu celelalte.
Aţi pomenit de un grup de persoane care au regizat acţiunea din iulie 2011. Îmi daţi vreun nume?
Sunt unele şi aceleaşi persoane, care de ani de zile tind să demonstreze că ele sunt acelea care conduc raionul şi de fiecare dată se laudă cu acest lucru. Alegătorii îi cunosc şi s-au săturat de dânşii, şi dacă acum aceştia mai au unele pârghii să tragă de sforile de care au nevoie, încet-încet, o parte au plecat deja, vor pleca şi aceştia. Că vrem ori nu vrem, forţa tânără democratică, liberal-democratică va câştiga teren în faţa lor.
În iulie 2011 era posibil să se formeze o alianţă PLDM- PCRM, despre care se tot vorbea că va fi creată?
Eu am fost de nenumărate ori învinuit de colegii noştri din PL şi PDM că noi vom face o alianţă cu PCRM, că ducem tratative pe ascuns şi de fiecare am zis - nu. Noi am vrut să facem, mai ales în raionul Ialoveni, o alianţă cu PL, PD. De fiecare dată când mă întâlnesc cu colegii din PD şi PL din Ialoveni, pot să mă uit fără nicio ezitare în ochii lor, ei mai des apleacă privirea. Am spus că nu vom face alianţă cu PCRM şi ne-am ţinut de cuvânt.
S-a tot vorbit că PLDM-ul şi-a dorit cu orice preţ funcţia de preşedinte de raion. De ce aţi insistat pe acest subiect şi nu aţi mers la un compromis?
Noi ne-am orientat în baza votului acordat de cetăţenii raionului Ialoveni. În ultimele alegeri parlamentare PLDM a obţinut 42 % din voturi în raion. De la 91 încoace nu a fost nici un partid care să se bucure de aşa mare susţinere. În alegerile locale noi am fost iarăşi pe primul loc şi am obţinut 33 % din voturi. Însuşi electoratul a spus prin votul său, cine doreşte să conducă raionul Ialoveni. Am mers pe acest principiu – votul cetăţeanului şi noi trebuia să apărăm acest vot. Aceasta şi era ideea: că PLDM ar trebui să deţină preşedinţia, iar cu colegii de alianţă să împărţim celelalte funcţii în raion.
A trecut mai mult de jumătate de an, de când s-a schimbat conducerea în raionului. Cum apreciaţi starea de lucruri care există acum, în calitate de partid de opoziţie din CRI?
Deocamdată este devreme pentru anumite aprecieri. Nu este atât de uşor în jumătate de an să vii şi să arăţi că s-au rezolvat nişte probleme majore pe care ai promis că vor fi soluţionate. Chiar fiind în opoziţie, vom monitoriza foarte atent colegii noştri. Eu pot să critic, spunând că nu am văzut un plan de acţiuni al actualei guvernări din Ialoveni pentru următorii patru ani. Pot să-i critic pe unii reprezentanţi din conducerea raionului, care, fiind la guvernare, ies în stradă şi strigă: Jos guvernarea! Iar aceasta este un non sens.
Un consilier local de la Dănceni mi-a povestit despre cazul când vicepreşedintele raionului, Ştefan Bivol a asistat la şedinţa Consiliului sătesc şi a început să laude că „vom face un Centru de bussines de milioane de euro în pădurea de la Ruseştii Noi, că noi avem parteneri peste hotare”. Este foarte important de ştiut că acest proiect a fost câştigat pe timpul fostei conduceri a raionului cu ajutorul partenerilor noştri din România. Fiind vicepreşedinte de raion împreună cu Mihail Silistraru şi actualul deputat George Mocanu, noi l-am iniţiat şi noi am lucrat la el, uneori şi sâmbătă şi duminica. Am ajuns la final şi rămânea doar semnarea contractului, care va fi numaidecât semnat . Este vorba de un contract 1,8 mln. de euro. Aş dori să fim sinceri şi chiar şi actuala administraţie să vină şi să spună clar că este lucru pentru raionul Ialoveni făcut de fosta conducere, de domnul Silistraru împreună cu echipa care a lucrat până 2011.
Este foarte bine de ştiut că sunt alocaţi bani publici din bugetul de stat pentru anumite proiecte, apoi ne ducem tăiem lenta şi arătam lumii întregi că am făcut o treabă mare. Ar fi timpul însă să arătăm ce investiţii am atras noi personal, ce proiecte am câştigat, nu să facem doar din ceea ce vine de la bugetul de stat. Atunci lumea într-adevăr ne va aprecia. Trebuie să schimbăm modalitatea de activitate chiar şi în consiliul raional. Sunt o mulţime de proiecte care trebuie atrase. Trebuie să ne mişcăm, să facem tot posibilul ca să atragem aceste finanţări. Avem pârghii, avem cunoştinţe şi deschidere din partea partenerilor din Uniunea Europeană, din România şi noi trebuie să accesăm numaidecât aceste proiecte. Mai sunt un şir de programe şi proiecte şi cred că îmi voi aduce aportul şi în continuare, spre atragerea proiectelor. Dar aşa cum suntem marginalizaţi în Consiliul raional e foarte greu să vii cu propuneri, care să fie susţinute.
Care sunt în opinia Dvs. trei cele mai grave probleme din raionul Ialoveni şi cum vedeţi soluţionarea lor?
Este foarte important ca noi să cunoaştem în fiecare localitate toate problemele şi să începem activitatea noastră, căutarea de finanţe, anume de la soluţionarea celor mai grave probleme. O problemă majoră în raionul Ialoveni este şcoala de la Cigârleni. Dacă voi avea posibilitate şi vom găsi un numitor comun, împreună cu conducerea raionului, sper să identificăm pentru a doua jumătate a acestui an surse ca să începem construcţia unei şcoli noi.
O problemă foarte importantă pentru satele Horodca, Ulmu, toate de pe valea Botnei până la Bardar, ţine de gazificare. Cu ani în urmă firma „Rotalin-Gaz” a încheiat un contract cu primăriile din această zonă pentru a asigura satele cu gaz. Acum „Rotalin-Gaz” este în faliment şi în negocieri cu Ialoveni-Gaz pentru a vinde magistralele respective şi din cauză că nu găsesc un numitor comun suferă locuitorii. Am vorbit cu primarii din sectorul dat şi ei aşteaptă foarte implicarea şi a Consiliului raional şi a preşedintelui raionului pentru rezolvarea problemei date. Locuitorii sunt gata să achite taxa care se cere numai pentru aceea ca să fie gazificat satul. La Ulmu spre exemplu, mai bine de jumătate de locuitori au depus deja cereri. În acest sector, unde au fost încheiate contracte cu „Rotalin-Gaz” este nevoie de o abordare mai serioasă, chiar şi la nivel de republică, cu Moldova-Gaz, ca să vedem cum rezolvăm problema, dar trebuie şi implicarea mai activă a Consiliului raional.
O altă problemă care se referă la absolut toate localităţile din raionul Ialoveni ţine de canalizare şi asigurarea cu apă potabilă. Cel mai important este că acum de la Fondul Ecologic se finanţează în primul rând proiectele ce ţin de canalizare şi apeducte. Este foarte bine ca primarii noştri să scrie şi să depună cât mai repede proiecte şi credeţi-mă că vor fi susţinuţi. Şi să nu aştepte finanţe doar din bugetul de stat.
Ce aţi reuşit să obţineţi în calitate de deputat pentru raionul Ialoveni?
Chiar nefiind deputat, pentru anii 2010, 2011 şi 2012, în calitate de preşedinte al organizaţiei teritoriale PLDM Ialoveni, prin intermediul fracţiunii parlamentare, numai de ceea ce ţine de investiţii capitale am reuşit să obţinem pentru raionul Ialoveni circa 6,8 mln. de lei. La repartizarea acestor bani nu s-a ţinut cont de primăriile care sunt PLDM, PL, PDM sau PCRM. Primăriile care au avut nevoie de aceşti bani i-au primit. Spre exemplu, anul trecut 600 mii de lei au fost alocaţi Primăriei Costeşti pentru finalizarea unei porţiuni de drum, bani obţinuţi prin insistenţa fracţiunii noastre din Parlament. Comparativ, fracţiunea PL, al căror primar este la Costeşti, a obţinut doar 300 de mii pentru acest sat. De asemenea, în anul bugetar 2012 m-am implicat activ pentru obţinerea finanţării de 2,5 mln pentru necesităţile mai multor primării din Ialoveni.
Recent personal m-am implicat ca să fie alocate nu doar trei automobile pentru Centrele de sănătate din mai multe sate din raion, dar cinci (la Horeşti, Ruseştii Noi, Puhoi şi în oraşul Ialoveni). La Ruseştii Noi, chiar dacă nu este primarul nostru acolo, am insistat să fie alocat un automobil. Vom insista pe viitor să fie date şi la Mileştii Mici, Nimoreni şi în alte sate.
Procesul de optimizare a şcolilor capătă o tot mai mare amploare. Sunt purtate discuţii în contradictoriu. Dvs. susţineţi acest proces?
Eu am vorbit recent cu un părinte din Pojorăni, care își duce singur copilul la liceul din Bardar. El ca părinte, dacă este responsabil, nu doreşte ca copilul lui să fie la aceiaşi lecţie într-o sală cu o clasă de a treia, a patra şi cincea, toate cu un singur profesor. Părintele dacă vrea ca copilul lui să facă carte, decide mai bine să-l ducă în fiecare dimineaţă la un liceu normal. Nu vreau să spun că profesorii nu sunt buni, dar nu putem într-aceiaşi sală la o ora de fizică, să fie elevi din clasele a şasea, a şaptea sau a opta. Noi tindem spre UE şi dacă facem o analiză a ceea ce se petrece în Germania sau oricare altă ţară, vedem că fiecare copil merge la şcoală unde într-adevăr se face carte. Iar profesorul dacă este unul bun îşi va găsi întotdeauna locul lui. Eu sunt pentru optimizare şcolilor. Mai este un aspect, dacă primăria reuşeşte să descurce şi să găsească bani pentru cheltuielile care nu sunt asigurate din bugetul de stat, foarte bine – să acopere aceste cheltuieli dacă vrea şcoală în localitate.
Din 2010 la Ialoveni activează Agenţia de Dezvoltare Regională Centru. Care sunt în opinia Dvs. perspectivele unor astfel de agenţii. Există în Moldova viitor pentru dezvoltarea regională?
Părerea mea personală că Agenţiile regionale au mai mari şanse decât Consiliile raionale. Acum se lucrează la proiectul de lege ce ţine de autonomia administraţiei publice locale şi nu este exclus că în urma descentralizării administraţiei locale nu vom mai avea structuri de tipul Consiliului raional cu tot aparatul lui. Poate vor fi doar serviciile desconcentrate şi descentralizate. Fiind vicepreşedinte de raion, veneam în fiecare zi la lucru şi vedeam un şir de funcţionari publici care primesc scrisori şi trimit scrisori. Le-au primit de la minister şi le-au trimis la primar. Asta era ocupaţia lor şi pentru aceasta primesc salariu.
Agenţiile de dezvoltare regională, prin proiectele pe care le fac, implicarea lor, are un viitor mult mai important decât un Consiliul raional. În urma finalizării şi adoptării proiectului de lege cu privire la descentralizare şi autonomia APL, cred că instituţia Consiliului raional va dispărea. Finanţele urmează să fie gestionate direct de primării, chiar dacă se vor acumula banii la nivel central, dar fiecare primărie va şti ce finanţe vin în bugetul lor pentru următorii patru ani, câţi agenţi economici au, ce impozite se plătesc.
În calitate de deputat un mesaj pentru cititorii noştri?
În primul rând eu vreau să spun cititorilor că este foarte important ca presa locală să-și întărească pozițiile prin diferite articole de problemă. Din punctul meu vedere devine din ce în ce mai bună și ar trebui să continue să reflecte realităţile din raionul Ialoveni. Cititorilor vreau să le spun să fie cetăţeni cât mai activi, pentru că din fiecare din noi depinde soarta noastră, a localităţii, a ţării. Este important să nu fim pasivi. Este bine să ştim să expunem părerea şi să ne ascultăm unii pe alţii.
Veaceslav Aftene, reporter ”Ora Locală” și ”Ialoveni online”
PS. Să vă văd acum stimați porecliști! cum conclucrați cu colegii comuniști la raion, ?
PPS cine este acum HARBUZ??????????