23 oct. 2023

Implicare și realizări în satul Bardar

       În acești câțiva ani de activitate publică, niciodată nu m-am expus pe domenii în care nu am experiență sau până nu am consultat specialiști. Cred cu tărie că un singur om nu poate să fie specialist pe toate segmentele și mereu trebuie să ne consultăm cu oamenii cu studii din acel domeniu, cu practică de viață și care au mai făcut ceva asemănător cu rezultate bune.
     Recent, mai mulți consăteni, mai des cei plecați din sat de mai mulți ani, au solicitat să informez care au fost realizările mele în sat și unde am fost până acum... Nu sunt genul care să sară în față cu pumnul în piept că am realizat ceva... Oamenii vor aprecia și așa!
   Eu am fost în sat, am activat câte un pic și în România, apoi am gustat și viața din Diaspora. Dar în fiecare an în care am avut posibilitatea am contribuit cu câte ceva în sat.
    Primul proiect adus în sat a fost prin intermediul Fondului pentru Tineri Ialoveni: un mic loc de joacă și câteva urne instalate în sector locativ nou*(exact mai la deal de casa domnului Tonu Andrei Constantin profesor de educație fizică). 
   Apoi a urmat implicarea politică, fapt care a contribuit la creșterea posibilităților de atragere a finanțelor în sat*(cronologic Asistent al Deputatului în Parlamentul RM, șef Direcția ANSA, șef Cabinet Ministrul Agriculturii, Șef Adjunct al Întreprinderii de Stat Centrul Informațional Agricol, consilier raional):
  • 2011 - la Grădinița Licurici, prin amendamentul deputatului Dimitriu Anatolie am reușit să aducem 100 000lei pentru dotarea un grupe de grădiniță cu mobilier și cele necesare
  • 2012 - drumul de la deal de stadionul Liceului, prin susținerea tot a deputatului Dimitriu s-a reușit cu 250 000lei să acoperim glodul veșnic cu pietriș și moluză și să se construiască un canal de scurgere a apelor de ploaie. Apropo, acum ar trebui betonat, dacă deja s-a așezat baza drumului!
  • 2013 - Proiectul IFAD, asfaltarea drumului din Bahnă și drum pietruit spre Lalelele din Valea Mare. Deși proiectul a fost inițiat de dl Consilier Plugaru Oleg, primăria a primit nu mai puțin de 2 scrisori de blocare a finanțării!!!*(dl Primar Plugaru Petru poate să confirme!) După ce personal am editat adresări multiple la factorii de decizie, chiar până la nivel de Priministru!!! împreună cu echipa am reușit să ghidăm primăria și să găsim cele 1,2 milioane de lei contribuție obligatori necesară pentru a implementa proiectul mare de 4,5 milioane de lei!!!
  • 2014 - pietruirea unei părți din străzile Livezilor și Aurel David (în spatele gospodăriei familiei Ciubuc și spre familia Iovu Gheorghe), apoi re-asfaltarea străzii Limba Noastră, sectorul de la traseul central până la intersecția spre Grădiniță, 500mii lei, pentru ca apoi să se reușească asfaltarea deja până la poarta grădiniței

   După aceasta au urmat multe etape interesante și proiecte în care am fost implicat, dar voiam să atrag atenția asupra unui proiect la care țin mult: Construcția Centrului nou de sănătate, proiect scris de mine personal, depus la finanțare la CNAM și Ministerul Sănătății și acceptat spre finanțare cu suma inițială de 3,7 milioane de lei!!! Odată cu creșterea prețurilor și a complicațiilor cu constructorii, nu am lăsat singură echipa nouă a Centrului și am solicitat ajutor de la Județul Ilfov, înfrățit cu Raionul Ialoveni. Frații au reușit să ne transfere 50 000€ pentru finalizarea construcției*(fapt care poate fi confirmat de Dl  Tonu Mihail exViceprimar) știrea de confirmare aici
   Alt proiect atras cu ajutorul partenerilor din România a fost reparația Cantinei Grădiniței Mărțișor 400 000lei din programul Guvernului României. Și apropo, Colegii din România și astăzi ar fi dispuși să ne ajute să ne integrăm mai rapid în UE, să ajungem la nivelul lor de dezvoltare dacă am avea dorință!
Un capitol aparte al implicării mele în viața publică a satului este legat de calitatea de consilier raional. În 2019, cu ajutorul voturilor DVS am ajuns unul dintre cei 3 consilieri care nu au cedat șantajărilor și ofertelor de a face o alianță nefirească cu echipa Plahotniuc la Consiliul Raional Ialoveni*(explic: blocul ACUM a acumulat atunci 16 mandate și pentru a putea să conducă raionul, alianța mai avea nevoie de 1 consilier, respectiv noi am fost cei care nu am cedat și am făcut împreună cu consilierii PAS și PPDA echipă la raion). Această colaborare ne-a permis să atragem în sat finanțare:  
2019 - asfaltarea intrării în sat 200 mii lei
2020 - contribuția la proiectul scris de echipa noastră raională cu programul ApaSAN 692 800lei, Centrul de Sănătate Bardar 50miilei, 430mii lei Liceu*(inclusiv reparații la cantină), 23 mii lei susținere Consiliul elevilor din Liceu
2021 - amenajarea teritoriului Liceului 117mii lei, 150mii lei contribuție la proiect tractor, 731 mii lei drumuri, inclusiv asfaltarea din centrul satului și marcajul rutier, 8mii lei susținere Consiliul elevilor din Liceu
2022 - schimbarea ușii de la intrare Centrul de Sănătate, contribuție la reparația noii clădiri a Centrului de Sănătate 385mii lei, la Liceu 273,6mii lei *(inclusiv pentru sistem antiincendiar, costume naționale, transport)
2023 - 30miilei pentru 2 hidranți supraterani, 136,1mii lei pentru reparații în sala de forță unde se antrenează copii din sat*(fostul atelier al liceului)

   Și în tot acest timp, am căutat modalități pentru susținerea financiară a echipei de fotbal din localitate, chiar dacă am avut uneori câte un pic de suport din partea primăriei, băieții pot confirma*(inclusiv dl Specialist pe sport Tonu Andrei) că avem cheltuieli un pic mai mari decât se crede. Soluții sunt și pentru aceasta! Rezultatele obținute de băieți o demonstrează!

   PS Concluzia, noi am demonstrat în fiecare an că multe lucruri frumoase din sat pot fi făcute și atrăgând finanțe din alte părți, identificând programe de finanțare, aplicând la proiecte! Colegii cu care am lucrat în toți acești an sunt cu noi și ne vor susține atât de scrierea proiectelor cât și la implementare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu