După cum am anunțat, sâmbătă 26.01.13, începând cu orele 14 00 a avut loc ședința consiliului local. Pentru ordinea de zi au fost propuse inițial 5 puncte, la carte a fost adăugată încă o chestiune referitor la prezentare informație despre circulația pasagerilor pe ruta Bardar Chișinău.
În câteva cuvinte, în sâmbăta de recuperare a zilei de vacanță de pe 25 decembrie 2012, ședința la care au participat 14 consilieri din 15 aleși, s-a desfășurat astfel:
1. Prima informație a fost oferită de către directorul firmei Fatima Morari, dl Moraru Iurie, referitor la faptul că în urma procedurilor legale, firma respectivă a primit licența pentru administrarea rutei Bardar-Chișinău, pentru perioada februarie 2013- februarie 2018. Graficele urmează a fi ajustate prin negociere cu autoritățile locale, iar referitor la restructurările din numărul autovehiculelor care prestează servicii de transport pe ruta respectivă urmează să relatez într-un articol aparte. De asemenea, au apărut întrebări despre punctualitatea, politețea șoferilor și curățenia din mașini, la care domnul Morari a răspuns.
2. Examinarea raportului executării bugetului primăriei s. Bardar pentru anul 2012. În final veniturile planificate la început de an au fost realizate real la nivel fiscal 77 %, însă în realitatea acestea ar fi trebuit să fie în zona de 90%, fapt determinat de circumstanțe care nu depinde de lucrătorii primăriei. Cea mai mare scădere față de anul 2011 a avut-o impozitul pe venitul din salariu al angajaților de pe teritoriul satului. Consiliul a luat act de informația prezentată și a formulat anumite schimbări de atitudine, mai ales prin prisma reformelor care se planifică începând cu anul viitor în partea ce ține de întregul sistem al finanțelor publice locale.
3.Cu privire la examinarea și aprobarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2013. În mare parte acestea au fost menținute cele de anul trecut(taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de aplicare a simbolicii locale, taxa pentru unitățile stradale de comerț și taxa pentru dispozitivele publicitare, impozitele funciare agricole, neagricole), discuțiile cel mai aprinse fiind în jurul Taxei pentru amplasarea unităților comerciale. Din cadrul dezbaterilor de pe marginea acestui subiect am desprins două grupuri de opinii:
- una care era de părerea că aceste taxe trebuie stabilite la propunerea dlui primar, ținând cont de mai multe criterii, inclusiv implicarea fiecărui agent economic în viața publică locală, venituri și volum de vânzări
- a doua, mai numeroasă, care susținea ideea promovării un regulament special de calculare a taxei în dependență de criterii absolut egale pentru fiecare, indiferent de fondator, în dependență de suprafața utilă ocupată, categoria de mărfuri vândută ori tipul de servicii prestate.Însăși principiul acestui regulament propus de consilieri are scopul de a impersonaliza procesul de stabilire a taxelor, în primul rând pentru a nu mai fi pasibile de a fi acuzate anumite persoane din conducerea locală de implicare și conflict de interes!!!!
În final s-a decis ca stabilirea taxelor de amplasare a unităților comerciale să fie efectuate în conformitate cu un Regulament elaborat de Comisia Bugetară a consiliului local în termen de 14 zile.
4. Distribuirea fondului disponibil a bugetului primăriei. În urma finalizării anului contabil 2012, în bugetul satului au rămas 191 000 lei care au distribuiți pentru necesitățile curente ale primăriei și localității.
5. Cu privire la examinarea cererilor și demersurilor persoanelor fizice și juridice
6. Cu privire la aprobarea planului de activitate a Consiliului sătesc Bardar pe trimestrul al II-lea a anului 2013. Primăria a intervenim cu propunerea ca următoarea ședință ordinară a consiliului să fie în luna aprilie cu teme referitoarea la organizarea sărbătorilor de 9 și 22 mai, raportul directorului Î.M.Conprimserv, polițistul de sector cu o informație referitor la situația criminogenă din sat și alte chestii care vor apărea pe parcurs.
În timpul dezbaterilor acestui subiect din partea consilierilor a apărut inițiativa de a convoca o ședință extraordinară cu privire la examinarea taxelor rămase, raportul directorului Î.M. Conprimserv, dar și unele demersuri apărute pe parcurs.
PS revin la ideea că stabilirea taxelor locale trebuie impersonalizate!!! nu trebuie să depindă doar de câteva persoane!
PPS din câte cunosc eu, referitor la activitatea ÎM Conprimserv au apărut foarte multe întrebări din partea populației, inclusiv referitor la servicii prestate de aceasta(apă, preț la apă, furturi, canalizare, drumuri, zăpadă), fapt pentru care vă invit pe toți la următoarea ședință pentru a acorda întrebări, dar ales pentru a primi răspunsuri!