De cînd m-a învățat tatăl meu să joc șah, știam un lucru: în apropierea sfărșitului lunii februarie la școală e o mare sărbătoare sportivă a satului!!! e mai specială chiar și ca Hramul satului!!! Toată clasa sportivă a satului se adună în clădirea liceului, ocupă ”abuziv” sala sportivă, sala festivă și cantina, pentru a se întrece în sporturile specifice încăperilor cu destinație specială: Volei, Tenis, Șah, Dame. Era un eveniment care nu putea să lipsească de pe agenda fiecărui tînăr care putea mișca o figură de șah, o damă pe masa de joc, oricare individ care putea ține racheta de tenis în mîină, care știa cît de cît regulile jocul cu mingea peste fileu!!!!
Astăzi parcă și-a pierdut din farmecul de odinioară... e a doua jumătate a lunii februarie... în sală vin maxim 15 tineri la volei, 10 la tenis, iar la șah... poate doar în cabinetul special amenajat prin proiectul cîștigat de dl Tonu Andrei profesor de educație fizică și responsabil pe sport la primăria satului.
Plus la toate din motive temeinice, competiția satului la tenis de masă se desfășoară într-o zi specială, sunt mai mulți jucători, se cunosc între ei, au o atmosferă specifică aceste confruntări.
Cauze pentru ajungerea în situația de astăzi referitor la volei sunt mai multe păreri:
- Unii spun că atitudinea celor mai valoroși jucători din acest moment a determinat mulți practicanți ai acestui sport să se dezică de antrenamente și în general nu mai trec prin sală nici ca spectator la competiții!!!!
- Alții spun că datorită nivelului la care a ajuns echipa actuală a satului determină ca majoritatea amatorilor de volei să nu mai intre în sală, citez: ”pentru ce să vin??? să îmi bată cu mingea în cap acei mai tari??? lasă-i să se joace între ei....”
- Există păreri că numărul redus de practicanți ai acestui sport se datorează scăderii numărului în primul rînd de elevi în școală, deși nu prea văd legătura, cine dorește să bată mingea o poate bate în sală și fără a fi elev.
- un alt factor ar fi că familiile practicante de volei merg la sală în zilele de odihnă, astfel preluînd un număr destul de impunător de locuitori ai satului.
În final, se încearcă ameliorarea acestei situații, se propun mai multe soluții pentru depășirea acesteia. Pe lîngă lucrul autorităților de convingere cu ambele tabere (voleibaliștii activi la moment/ ”veterenii”), deși încă nu a fost anunțată data clară de organizare, se propun cîteva formule de desfășurare a Spartachiadei satului la volei:
- La moment. sunt 3 echipe care au asigurat prezența la competiție, acestea joacă între ele cîte un meci din 5 seturi.
- cu elevii. Elevii, sau tinerii de vîrstă școlară, sub conducerea dlui Tonu Andrei se adună într-o echipă, indiferent de instituția de învățămînt. Avem astfel 4 echipe, ca și anul trecut, sistema olimpică- fiecare cu fiecare din 3 seturi.
- ”Veteranii”. persoanele care trec de o anumită vîrstă se organizează în 2 echipe, planifică un meci demonstrativ la mijlocul competiției.
- 2 grupe. ca și la competiția rezervată fetelor, vom avea 2 grupe valorice: una pentru cei mai tineri / alta pentru ”veterani„ și elevi. Astfel vom avea 2 grupe cîte 3 echipe, meciurile din 3 seturi, cîte un meci pe rînd din fiecare grupă. (la categoria Veterani sunt acceptați toți doritorii de a participa, indiferent de vîrstă/// mă adresez mai ales sportivilor care merg săptămînal la sală în weekend)
Cu alte cuvinte, cum spunea cineva: dorință să fie, că restul se rezolvă!!!! Mai ales între sportivi!
(referitor la data și ora competiției voi reveni în alt articol)
PS despre Premierea sportivilor. Luînd în considerație faptul că este vorba despre Cupa Transimisibilă a primăriei, aceasta se va acorda cîștigătoarei grupei tinerilor, iar pentru Veterani sunt o mie de posibilități de remunerare a efortului depus, deși ei și fără premiu sunt conștienți de oportunitatea și necesitatea activității sportive la o anumită vîrstă....
PPS problema de autofinanțare a părții a doua a competiției nu cred că va fi un impediment în petrecerea timpului într-un mod frumos și util! Așa că vă așteptăm în sală, indiferent de vîrstă, anul nașterii, gradul de pregătire voleibalistică, „dorință să fie” !
Fetelor pregătiți-vă să vă susțineți voleibaliștii! ;)
”sportul înseamnă sănătate”
cu speranța unei schimbări spre bine,
deși se cam vede capătul
Alexandru Tonu F.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu