13 ian. 2014

Dezbatere publică or un club de dezbateri?

     Ideea confruntării ideilor, ideologiilor și argumentărilor diferitor grupuri de tineri care susțin o formațiune, un lider politic, sau pur și simplu sunt dornici de implicare în viața publică, este una veche de prin 2009.. de când tinerii luau bătaie pe coridoarele poliției și calculatoarele erau confiscate dacă comentai ceva împotriva regimului voronist....
    Recent, a fost lansat proiectul Consiliul Tinerilor din sat, cu suportul Fondul Tinerilor Ialoveni și ONG Eco-Răzeni. Tinerii din sat sunt foarte emancipați și cu o sete nestăvilită de cunoaștere și afirmare. Pentru moment nu exist nici o platformă de dezbateri publice a anumitor subiecte generale sau locale, fapt pentru care am decis să lansez pe blog, apoi pe rețele de socializare diferite serii de argumentare pe subiecte sensibile (evoluția instituțiilor de învățământ din sat, activitatea grupurilor de inițiativă din sport, cultură, probleme stringente și proiecte investiționale necesare). 
   Însă s-a dovedit insuficient.. tinerii au nevoie de mai mult!!!! 

Astfel intervin cu o idee către reprezentanții tuturor grupurilor de interes din localitate- să deschidem o serie de dezbateri publice cu reguli stabilite din timp, cu moderator și participanți educați!

    Propunerea mea este ca aceste dezbateri să fie desfășurate conform unui anumit calendar și să îndeplinească următoarele condiții:
1. Să fie conduse de un moderator(de exemplu tânăra jurnalistă Ungureanu Victoria)
2. Să fie limitate temporal (2 sau 3 ore)
3. Să fie desfășurate periodic(o dată pe lună, pe trimestru)
4. Se admit în calitate de participanți doar tinerii din satul Bardar, cu o vârstă de până la 35 de ani
5. Fiecare intervenție va fi cronometrată
6. Să existe câteva etape ale dezbaterilor: întrebări ale moderatorului pentru fiecare participant în parte, pe rând, fără intervenția altor participanți; întrebări între participanți conform ordinii prestabilite; alocuțiuni finale concluzive ale fiecărui participant (maximum 3 minute)
7. Subiecte vor fi convenite în comun într-o ședință anterioară, pentru ca mai apoi să fie stabilite la sfârșitul fiecărei runde de dezbateri. Subiectele vor fi doar câte 2 domenii pe rundă, pentru a reuși expunerea părerilor tuturor participanților.

PS Înainte de prima rundă de dezbateri va avea loc o ședință a grupului de lucru în sediul primăriei, pentru stabilirea datei, locației și subiectelor!

Un comentariu: