11 aug. 2014

apă, liceu, parcare și transparență


Vineri a avut loc ședința ordinară a consiliului local. Acestea devin tot mai interesante, din care motiv... chiar nu înțeleg ;)

1. IMPORTANT- pentru cei care sunt conectați la rețeaua David Servicii(au apă la robinet de la Cârnaț): la Inițiativa primăriei, în urma unor negocieri complexe și grele, a fost semnat un Acord între 3 părți: proprietarul fântânii arteziene Raileanu Vasile, proprietarul rețelei David Serghei și primărie. În baza acestui acord, primăria prin Comprimserv va gestiona serviciul de alimentare cu apă cât timp durează conflictul judiciar între cei 2. Cu alte cuvinte, cât merge judecata între cei 2 apă vom avea cu ajutorul Comprimserv.

2.  Pregătirea instituțiilor educative pentru noul an de studii: La liceu tot ok după părerea directorului, profesori noi posibil unu, dar nu se știe, pensionari 5... mai bine tac. Clasa a 10-a, din 55 de absolvenți ai clasei a 9, au fost convinși personal, unii obligați doar 15... plus 2 promisiuni că vor depune cerere..... iarăși mai bine tac.... Legea spune că pentru a fi clase de liceu trebuie să avem cel puți 2 clase câte 25 de elevi minim....
La grădiniță se caută modalități ca doamna Director să nu poate face reparațiile necesare. Grupele rămân la fel de supraaglomerate.

3. Vin sărbătorile naționale: Ziua Independenței și poate mai importantă Ziua Limbii Noastre cea Română. de Independență- de dimineață muzică patriotică în centrul satului, la 17 concert al talentelor locale, apoi horă cu participare artiștilor din sat. De ziua Limbii Române minispectacol la biblioteca de copii din sat și muzică patriotică.

4. Taxele locale au fost modificate conform noilor prevederi legale

5.  Alocări de fonduri:
- 4000 lei mobilier pentru biblioteca de copii în cadrul unui proiect de cofinanțare
- 10000 lei furtun pentru conectarea la rețeaua de aprovizionarea cu apă a mahalei de la deal de cizmăria lui Ciobanu
- 3*1000 lei pentru reparația fântânilor
- 18 500 lei pentru 1t motorină
- 25 000 expertiza proiectului de construcție a noului Centru de Sănătate
- 16 800 pentru combatanții de pe Nistru(câte 150 de lei la fiecare)
- 48 000 pentru Comprimserv- prestarea serviciilor de salubrizarea a localității
- 20 000 organizarea festivalului „Frunza Nucului”
- alte cheltuieli minore

6. dl Primar a prezentat informații despre mersul lucrărilor la proiectele finanțate de la administrația centrală(Fondul Rutier, Bugetul de stat, finanțări străine) și probleme apărute.

7. Anume despre amenajarea teritoriului din fața primăriei: dl primar a subliniat- de capul meu nu fac nimic, m-am consultat cu mai mulți cetățeni, nu înțelege de unde tot acest „ajotaj”. A încercat să infirme zvonurile despre o posibilă favorizare a  antreprenorilor din preajmă(100% ei ca atare nici nu știau de acest proiect). Problemele politice au apărut mai tare din cauza că unii au avut planuri pentru acest teritoriu, iar amenajarea în acest mod a spațiului verde din fața primăriei nu corespunde planurilor lor.


singura intervenție a primarului în planurile inițiale ale grupului de inițiativă este că în punctul cu numărul 6 în schemă nu va fi gazon ci pavaj. 


8. Demersuri ale cetățenilor... diferite, inclusiv care au dorit să-și legalizeze terenurile acaparate(7 pe hârtie- 16 n ogradă....)

9. Planul de activitate a consiliului sătesc Bardar pentru trimestrul IV a anului 2014.


PS de 3 ori cel puțin am auzit că insuficiența de transparență în activitatea administrației publice locale crează impedimente în conlucrarea executiv, decizional și cetățean.... Badaprosti că nu a trecut nici 4 ani să conștientizăm asta... în sfârșit blogul meu se poate odihni în pace.. îți atinge scopul final...

PPS nunțile toamna se întețesc... întrebările se iuțesc, inclusiv cu locurile de parcare și cu dosarele penale!

Un comentariu: