9 feb. 2015

Traseismul politic- fenomen periculos sau nu?

Traseismul politic (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție. Din punct de vedere științific, nu a fost cercetat în amănunțime. Printre explicațiile găsite fenomenului este existența unui sistem de partide slab instituționalizat. Conform sursei traseismul are mai mai multe implicații, normative, teoretice și substanțiale. Fenomenul este răspândit în multe state, chiar în cele mai stabile sisteme de partide. De exemplu în Italia, de-a lungul mandatului legislativ 1996-2001, un sfert dintre membrii camerei inferioare a parlamentului au schimbat partidul politic cel puțin o dată.

La nivel local acest fenomen a luat amploare după anul 2013. Atunci când, din motive necunoscute pentru noi, 5 consilieri sătești și un consilier raional de la Bardar au părăsit partidul de dreaptă pro-român PL și au trecut la partidul de stânga pro-statalist vorbitor de limbă moldovenească PD (domnii consilieri din sat Plugaru Oleg, Tonu Grigore Petru, Tonu Alexei I, Tonu Andrei Constantin, Tonu Tamara).
Conform explicației lui Palgrave Macmillan, în sursa de mai sus, motivele acestor călătorii din partid în partid sunt în legătură cu anumite funcții sau beneficii. Coincidență sau nu, majoritatea politicienilor menționați au primit anumite avantaje sau promisiuni în urma plecărilor. Cineva șef de comisie, care director de instituție, care diferite licitații aranjate (despre asta mai la primăvară un pic mai detaliat! ;) )

Întrebarea care mă frământă ca și alegător, cât de tare sunt afectați locuitorii satului de aceste mișcări politice după ce votul lor a fost deja aruncat în urnă?
Pentru asta vedeți pe blog în partea dreaptă a ecranului un sondaj la această temă. Nu vă rușinați,acesta chiar este anonim!

PS există fenomene politice complexe în care schimbarea orientării politice este dictată de anumite motive și situații, dar cum se apreciază trădarea voturilor susținătorilor unui partid care nu s-a desființat încă?
PPS totuși cum se reflectă aceste plecări asupra partidului inițial? devine mai puternic, este slăbit, dă dovadă de instabilitate în fața alegătorului? fără nici o aluzie sau acuzație!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu