23 sept. 2016

Sală sportivă, parc sau plan strategic de dezvoltare a centrului satului?



Deja de mai mult de 50 de ani(din spusele bătrânilor din sat) este actuală și continuă discuția despre necesitatea unei săli sportive mari, moderne și polivalente(pentru tot felul de sporturi indoor practicate în sat, pentru activități culturale, pentru adunări ale satului). Unii chiar au promis în campaniile electorale că vor rezolva în câteva luni problema. Pe de altă parte, există o masă numeroasă de locuitori ai satului care își manifestă deschis dorința ca autoritățile locale să amenajeze în centrul satului un spațiu verde/parc/teatru de vară cu alei, cu scaune, urne, iluminare și poate chiar un havuz.

Dl Tonu Grigore Petrovici, a venit la primărie cu propunerea de a aloca obligatoriu terenul fostei livezi de meri din centrul satului pentru ca primăria Bardar, prin intermediul unei firme de consultanță din România, înfrățindu-se cu o localitate din județul Iași, să acceseze fonduri europene transfrontaliere pentru construcția unei săli moderne de sport. S-a vehiculat suma minimă de 200 000 euro. De ce anume acolo? veți vedea probabil argumentele lor pe youtube(a fost filmat tot)...

Dl Primar, din propriile considerente, a argumentat că sala ar trebui să fie amplasată în locul fostului spital(mai jos de clădirea în construcție a noului Centru de sănătate). E mai aproape de toate rețele utilitare(apă gaz canalizare), și mai și curățim zona ceea de clădirile care se dărâmă cu timpul.

Un grup de consilieri a vociferat poziția fermă ca zona fostei livezi de măr să fie păstrată intactă și de căutat insistent fonduri și soluții pentru amenajare unui parc cu bănci, trotuare, iluminare....

Dl consilier Pisica Oleg de câteva ori a insistat asupra legalității procedurilor și a subliniat mai multe suspiciuni privind graba cu care se fac aceste acțiuni(inclusiv convocare ședinței în 3 zile și anume joi la ora 14, când majoritatea sunt la servici), în privința anumitor posibile interese ale grupului de inițiativă și legăturile cu firma română de consultanță... Astfel dumnealui a propus ca o decizie în privința locului amplasării viitorului proiect să fie luată doar după consultarea generală a localității!


Eu la rândul meu susțin această poziție și în ședință am subliniat că astfel de abordări, cu decizii pripite, luate pe moment pe un segment îngust nu sunt corect și vor crea impedimente la dezvoltarea satului în continuare! De ce 15 consilieri trebuie să decidă cum să fie utilizată o particică din cel mai valoros teren din sat? De ce să nu întrebăm cumva tot satul? un sondaj, un referendum? eu cu o echipă de 7 voluntari timp de 1 lună am făcut 3 sondaje pe juma de sat.... de ce se fuge de părerea propriilor alegători?

Și un lucru foarte important pe care l-am expus- de ce privind atât de îngust lucrurile???? De ce să nu planificăm strategic acțiunile? Cine spune că nu am putea avea și parc și parcare și sală de sport în același loc? Unde este Planului Urbanistic General? Unde este planul de amenajare a teritoriului din centrul satului???

umblăm noi ca sat, ca miopii și sărim la fiecare proiect/propunere și ne certăm.... Ce reprezintă un Plan de amenajare a teritoriului?

extras din art.11 al legii 835 din 17.05.1996 privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului:
(3) Prevederile cu caracter director din planurile locale de amenajare a teritoriului vizează:
a) direcţiile principale de dezvoltare a teritoriului localităţilor;
b) sistemele majore de echipare tehnico-edilitară;
c) stabilirea zonelor pentru care elaborarea planurilor urbanistice este obligatorie;
d) stabilirea zonelor în care se preconizează desfăşurarea operaţiunilor majore de amenajare a teritoriului;
e) stabilirea zonelor protejate;
f) divizarea teritoriului în zone funcţionale majore.

 imagine simbol(model de plan local de amenajare București)
Eu înțeleg că un Plan Urbanistic General ar costa vreo 2 milioane de lei, dar un plan local de amenajare a centrului satului ne costă vreo câteva mii de lei. Iar acesta urmează a fi consultat cu cetățenii!!! oamenii trebuie să spună cum să fie folosit un teren sau altul, nu primarul, nu un agent economic care visează să câștige licitația de construcție, nu consilierii! 
      Așa cum a fost pusă întrebarea, cum a fost organizat totul doar pentru unii cetățeni și modul atât de simplist de a folosi terenurile publice m-au determinat să mă abțin de la vot. * 8consilieri au votat pentru ca sala să fie amplasată în livada cu meri...
(precizez- banii nu sunt deja câștigați și stau pe vreun cont; acum e etapa inițială când abia trebuie să contractăm firma română de consultanță pentru a depune dosarul primăriei la un CONCURS. Apropo, nu știu de ce, intuiția mea spune că ar trebui să mai caut eu ceva info despre această firmă... de ce anume aceasta? sunt peste 200 de firme de consultanță în România...)


PS absolut toți consilierii sunt pentru construcția unei săli moderne polivalente!!! Eu aș vota cu 2 mâini pentru necesitatea acesteia! însă graba și fuga de cetățeni dă suspiciuni mari!

PPS dl consilier Pisica Oleg enunțat inițiativa de a elabora o petiție publică în care să semneze toți cetățenii care consideră că au fost lezați în drepturi prin decizia luată cam pe ascuns privind utilizarea terenului din centrul satului. Detalii despre unde și cum vă puteți semna vă va anunța dumnealui în mediul on-line.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu