9 oct. 2023

Prioritățile și echipa pentru mandatul 2023-2027

     După cum am menționat și anterior, echipa noastră consideră că dezvoltarea satului nu trebuie să stea doar pe umerii unui singur cetățean și nici într-un caz doar pe bugetul local sau și mai rău, pe banii sătenilor!!! Banii oamenilor sunt ai oamenilor! Primăria trebuie să caute resurse astfel încât oamenii să contribuie doar cu cât doresc, cu cât au posibilitatea!!! De aceea, vă prezentăm mai jos echipa noastră de consilieri și cele 4 priorități pentru anii 2023-2027


Consilieri:
1. Tonu Alexandru - consilier cu experiența a 3 mandate în sat și 2 mandate la nivel de raion
2. Tonu Ion Ștefan - pădurar, administrator la cimitir, experiență de consilier independent
3. Tonu Radu - experiența de 2 mandate de consilier, ÎI Tinerețea Hariton
4. Roșioru Constantin - inginer, experiență de 20 de ani activitate publică
5. Pisica Ion Vasile - Manager vânzări la Bicomplex SRL, sportiv cu experiență
6. Macovei Lilia - șef secție în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, absolventă a cursurilor „Femei pentru leadership și Buna guvernare”
7. Bivol Eugen - constructor, experiența a 3 mandate de consilier, lider agricol, voluntar local
8. Plugaru Angela - Director Executiv la AÎE „BRD Finanțe”
9. Tonu Galina - VicePreședinte al raionului Ialoveni 2019-2023, Director al Grădiniței de copii „Licurici”
10. Macovei Victoria - aparatist laborator la SA Termoelectrica
11. Tonu Aurel - inginer, antreprenor în sat
12. Bivol Constantin - inginer în IT, Administrator de sistem la SRL Dolmar Impex
13. Sava Olga - artistă populară cu renume republican
14. Raileanu Oleg - inginer
15. Macovei Mihaela - patiser la SA „Brutăria Bardar” 

Cele 4 priorități propuse:
  • Susținerea Întreprinderii Municipale Conprimserv - care sunt serviciile prestate în general de Administrația Publică Locală Bardar? iată cât de des scriem o cere sau o plângere la Primărie? cât de des ne trebuie un document de la Primărie? Dar apă primim zilnici de la Conprimserv!!! Canalizarea o îngrijește Conprimserv!!! Gunoiul este evacuat de Conprimserv!!!! Reiese că cel mai des primim servicii de la întreprinderea municipală! Noi considerăm că pentru a reduce pierderile, pentru servicii de calitate - trebuie să investim în utilaje, în instrumente, în aparate, în instrumente și desigur în rețele!!!
  • Formarea și instruirea unei echipe de scriere a proiectelor - ca să scădem din presiunea pusă pe bugetele familiilor din sat, să nu mai șantajăm mahale întregi *(dacă nu contribuie cu X lei, nu se face drumul!!!), noi ne propunem să găsim programe de finanțare și să depunem proiecte! Din echipă vor face parte atât angajați ai primăriei, cât și voluntari din sat care au experiență! Instruirea se va face cu ajutorul partenerilor din România, care au trecut deja prin etapa de pre-aderare și au valorificat miliarde de euro anume prin proiecte scrise corect.
  • Diversificare surselor de apă potabilă - pentru a limita la maxim situațiile de avarie sau lipsă de apă la robinet, noi ne propunem să facem o inventariere completă a surselor existente*(câte sonde avem pe teritoriul satului? în ce stare sunt? de unde se mai poate de conectat?). La fel, ne propunem să găsim o soluție pentru modernizarea sondei care deservește sectorul David Service și să conectăm între ele toate rețelele care la moment sunt separate. La Botna, planificăm să conectăm rețeaua din zona Moldselhoz la rețeaua care se alimentează din pompa modernizată recent de Conprimserv din Runcu.
  • Construcția locurilor de joacă zonale și includerea copiilor în cercuri culturale sau sportive - pentru a mai scoate tineretul din față ecranelor tabletelor, smartfoanelor sau televizoarelor ne propunem să inventariem prin tot satul și să identificăm cu ajutorul locuitorilor, să documentăm terenurile, și să construim terenuri de joace sigure, rezistent și atractive în cât mai multe mahale. La fel, vom identifica resurse în bugetul pentru cultură pentru câteva unități de coreograf care să ocupe copii cu dansurile. Pe partea de sport vom căuta sponsori, vom atrage finanțare din Bugetul școlii sportive Ialoveni, din Consiliul Raional, pentru a susține secțiile sportive deschise la moment, dar și vom deschide secții la alte probe sportive.

PS despre celelalte propuneri pentru dezvoltarea localității vom anunța în curând, o parte dintre ele deja se coordonează cu potențialii finanțatori străini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu