5 iun. 2023

Apa potabilă în satul Bardar

Obligațiunea de bază a Autorităților Publice Locale este asigurarea derulării continue și în condiții cât mai bune a serviciilor publice, printre care și cel de alimentare cu apă și canalizare. 

Fiind într-o zonă geografică destul de favorabilă, în mod natural, până la marile schimbări climatice, satul Bardar a fost suficient de alimentat cu surse de apă, mai des din fântâni și izvoare. Însă toți cei care aveți fântâni acasă sau în apropierea gospodăriilor puteți observa scăderea nivelului de apă, fenomen mai pronunțat în perioada caldă a anului. Acesta este primul semn că cantitatea de precipitații căzută anual, dar mai ales iarna sub formă de zăpadă, este insuficientă, iar pânza de ape freatice a coborât mult sub nivelul anilor 1950-1980...Cele 120-145mm de precipitații căzute în aprilie, au îmbunătățit situația la suprafață, dar problema scăderii nivelului apelor freatice persistă în ansamblu. Spre exemplu, mai țineți minte nivelul apelor din fântâna Bocan, sau cum curgea izvorul de la Stadionul din Bahnă, sau elementar nivelul la care curgea râpa satului anul împrejur...

Pe de altă parte, este evident că necesitățile de apă potabilă/tehnică per gospodărie au crescut enorm în ultimii 20 de ani! Ne dezvoltăm! Vrem condiții moderne de trai și așa trebuie!!! Gospodăriile conectate la serviciile de canalizare, își triplează consumul de apă odată cu apariția băilor, mașinilor de spălat, mașini de spălat vase, etc... Apoi pentru o mai bună amenajare a gospodăriilor, apar grădinuțe cu flori, gazoane decorative, plante cu irigare automată, care la fel consumă enorm. 



Și parcă totul e ok, în zilele obișnuite, perioada de iarnă, atunci când plouă, când nu apar avarii, sistemul actual cu alimentare stabilă din 4 izvoare reușește să alimenteze decent:

  • Pompa Runcu - zona Hârtoape, Liceu, Vălicică, Luminiță și o parte din Cotună 
  • Pompa Fabricii de vin - zona Fabricii, Grădiniță, Bahna, Centru
  • Pompa SRL David Service - Bahna de sus, Biserica, o parte din Cotună
  • Pompa IDT Bardar - zona Moldselhoz la Botna

Doar că, începând cu a doua jumătate a lunii mai - până la mijloc de iulie, când temperaturile cresc, necesitățile maxime de irigare la gazoane, sere, grădini, livezi, baie / spălare rufe coincid simultan la toate gospodăriile. Adică, în orele de maxim consum, aceste pompe, chiar și în cazurile când lucrează 24/24 - NU REUȘESC! Dar ce să mai spunem atunci când se defectează o pompă?  

Pentru a ne aminti cum este atmosfera în sat, în legătură cu serviciul de aprovizionare cu apă la robinet, vă recomand să accesați grupul de facebook Bardar Oficial și să căutați cuvântul „apă”: https://www.facebook.com/BardarOficial Foarte multe situații și discuții, mai ales în perioada mai-iunie! Inclusiv din cauza că, atunci când e mai grav, soluție de avarie este pompa din lutăria Vălicicăi, care scoate apă murdară, sulfuroasă și foarte neplăcută la miros... 

La fiecare ședință a consiliului local la care au participat și reprezentanții ÎM Conpriserv, am insistat să ajutăm întreprinderea să devină mai independentă, mai multilateral dezvoltată, mai dotată - iar asta va însemna automat servicii mai bune pentru cetățeni! 

Dar hai să vedem cum a fost ajutată ea de către primărie și care sunt planurile Primăriei pentru a nu se mai repeta situația în care satul rămâne fără apă potabilă în cele mai necesare momente! Pentru asta am utilizat unul dintre cele câteva instrumente de lucru ale calității de consilier sătesc: Interpelarea! În data de 11.05.23 am înregistrat o solicitare de informații despre cum Primăria a ținut cont de sugestiile, sfaturile și solicitările consilierilor de la toate ședințele legate de alimentarea cu apă. Mai jos vedeți răspunsul primit în data de 05 iunie 2023: 


Din discuțiile cu Directorul  și inginerii Conprimserv, planurile de dezvoltare sunt destul de interesante (cu obiectivul de conectare a tuturor rețelelor de aprovizionare între ele) și necesități urgente multe, dar pentru asta este nevoie de implicarea atât a Consiliului local, cât și a Primăriei, dar și a consumatorilor! Despre cum se discută/colaborează cu primăria, voi solicita informații în live-ul următoarei ședințe de consiliu. Până atunci, ne rugăm de ploaie și cât mai puține avarii....

PS recent a fost început procesul de identificare a terenurilor pentru Programul Național de împădurire conform strategiei lansate de Președinta Maia Sandu, prin care se dorește să înființăm cel puțin 145mii ha de păduri noi în țară!!! În sectorul Bocan pe data de 04.06.23 s-au adunat peste 20 de locuitori din zonă și 7 consilieri sătești. Concluzia este simplă: Orice decizie de trecere a sectoarelor de pășuni în „păduri” se va lua doar după consultarea cu cetățenii! Despre mersul lucrărilor vă vom informa pe parcurs!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu