10 aug. 2023

Securitatea antiincediară în localitate

    În cadrul lucrărilor de localizare/lichidare a incendiului din data de 18 iulie 2023 dintr-o gospodărie privată din zona Liceului, la care am avut neșansa să intervenim mai mulți locuitori ai satului, am constatat încă o dată o problemă majoră a satului Bardar: la 1000 și ceva de case care sunt în sat NOI nu avem niciun hidrant public capabil să alimenteze autospecialele pompierilor în timpul intervențiilor !!! În caz de necesitate stringentă pompierii merg la SA Vinăria Bardar, sau înapoi la Ialoveni/Hâncești... Tractorul cu cisternă procurate cu suportul AIPA este foarte bun pentru intervenții minore sau în câmp deschis, margini de pădure, dar în sat și în încăperi nu avem nici utilaj, nici personal instruit pentru intervenții.

Apropo există un hidrant instalat în imediata apropiere a casei dlui Tonu Andrei Constantin *(profesor de educație fizică și sport)din sursele mahalei, dar fiind în vârful dealului, presiunea este slabă, sau chiar minimă în perioada secetoasă a anului!!!!

Ținând cont de cele expuse, în data de 20 iulie 2023 am depus un demers către Consiliul Raional Ialoveni pentru alocarea sumei de 30 000lei necesari pentru procurarea a primii hidranți supraterani cu diametrul 80mm și presiunea de lucru 16.









În ședința din 10.08.23, cu sprijinul Președintelui Raionului, dl Silistraru, și cu susținerea tuturor consilierilor din sală, au fost votate și alocate cele 30 000lei necesare satului!!!!

Conform discuțiilor preliminare cu șeful IGSU Ialoveni, hidranții au o mai mare efectivitate în sistemele publice de aprovizionare cu apă, dacă sunt amplasate în locuri ușor accesibil și exact lângă un rezervor activ. La fel, IGSU este dispus să ne ajute cu toată asistența specializată în procesul de montare și întreținere a hidranților supraterani.


PS Sperăm că vom găsi împreună cu Primăria de Bardar și Conprimserv o soluție cât mai rapidă pentru procurarea și montarea hidranților în cel mai util LOC din sat! Asemenea hidranți, în țările civilizate sunt pe fiecare stradă, și noi trebuie să tindem spre asta!!! Mai ales acum, la modernizarea/schimbarea rețelelor de apeduct....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu